Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

13 aprilie, 2018

Castelul din Banloc - nu doar povestea unui castel

Castelul din Banloc
Multe monumente istorice sunt lăsate în paragină. Castelul din Banloc nu face excepție


Castelul din Banloc - nu doar povestea unui castel


Istorie și nepăsare, măreție și degradare, fără îndoială acestea sunt cele mai potrivite cuvinte ce pot descrie o construcție care pare să aibă un destin comun cu al multor clădiri care au avut și au o importanță deosebită în țara noastră din punct de vedere istoric și cultural. Chiar dacă au avut o istorie impresionantă, nepăsarea a dus la o pierdere a măreției de odinioară lăsând aceste clădiri pe care au ajuns la o degradare, uneori cu riscul dispariției lor totale.

Care este povestea Castelului din Banloc?



Înainte de a începe să spun povestea acestui castel, aș vrea să spun puțin despre împrejurarea în care am aflat despre existența lui.

Totul începe virtual cu ajutorul celei mai mari și influente și de curând controversate rețele de socializare Faceebook. Așa se face că într-o zi oarecare în timp ce încercam să promovez pe un grup oarecare din acestă rețea un link de referral pentru un site de microtask-uri plătite (viespar.ro) mi-a fost cerută prietenia de o fată, pe nume Alina, care deși era minoră la acea vreme se gândea cum să facă niște bănuți. A aflat apoi de la mine că degeabă se chinuie că nu va primi nimic.

Întâmplarea (sau poate nu) face ca eu să observ la ceva timp pe profilul ei de Facebook că a distribuit o pagină despre Castelul din Banloc despre care nu aveam habar. Din curiozitate am intrat și mi-a plăcut cum este realizată și din motivul că eu eram oricum destul de nemulțumit de modul cum sunt lăsate să se distrugă multe din monumentele istorice din România m-am hotărât să fac orice pentru a-l face cunoscut.

Castelul din Banloc este situat în localitatea timișeană Banloc, aflată la numai 7,5 Km de orașul Deta și la 50 Km de Timișoara. A fost construit în anul 1793 de către contele Lázár Karátsonyi, a fost devastat în primul război mondial și rămâne reședința familiei Karátsonyi până în anul 1935 când din cauza datoriilor pe care acesta le avea este vândut împreună cu parcul ce îl înconjoară de către ultimul conte, Karátsonyi-Keglevich Imre reginei Elisabetei a Greciei, sora regelui Carol al II-lea al României. Aceasta a locuit aici până în anul 1948 când este alungată din țară, iar de atunci începe degradarea acestui castel fiind vanadlizat. Conform Wikipedia: "Clădirea castelului a fost, pe rând apoi, atribuită Gospo­dăriei Agricole de Stat (1950-1956), Ocolului Sil­vic (1956-1958), apoi a devenit Casă de bă­trâni (1958-1964). A stat abandonat aproape doi ani, apoi a devenit orfe­linat (1966-1983) și, prin schimb între Inspecto­ratul școlar și Leagănul de copii, școală cu cla­sele I-X (1983-1991)." - Pentru întregul articol dați click aici: Castelul Banloc

Se pare că ultima lovitură dată acestui castel a fost dată de cutremurul ce a avut loc la data de 12 iulie a anului 1991 ce a avut epicentrul chiar la Banloc. Deși cutremurul nu avut o magnitudine foarte mare(5,7 grade pe scara Richter) spre comparație cu ce cele din Vrancea care sunt cutremure de adâncime, acesta a fost unul de suprafață efectul său fiind devastator. Satul aproape a fost ras de pe fața pământului, școala din localitate fiind distrusă și construită una nouă un an mai târziu. Evident și castelul a fost mult afectat.

Nu aș vrea să vă plictisesc cu mai multă istorie, oricum și ce am scris eu aici veți găsi. Am încercat doar să fac o scurtă sinteză, a informațiilor.

O scurtă descriere a castelului


Castelul deși vanadalizat și ruinat reușește și astăzi să te impresioneze. Este construit în forma literei U cu ziduri groase din cărămidă arsă și în ciuda tuturor încercărilor prin care a trecut este încă impozant. Încă se păstrează parcul castelului pe care, astăzi , l-aș putea compara cu o mică pădure. Există și o alee cu pini care din păcate nu sunt azi într-o stare foarte bună, iar năpădți de tufe și buruieni riscă să se usuce.

Poze precum și alte descrieri amănunțite vreau să vă stârnesc vouă curiozitatea de a le căuta.

Pagina de Facebook a Castelului


Informațiile despre castel precum și pozele sunt împrăștiate pe Internet și până la ideea Alinei de a crea o pagină dedicată nimeni nu s-a gândit să le sistematizeze. Vă recomand cu încredere să o accesați și veți fi plăcut surprinși.

Pagina de facebook este: Castelul din Banloc 

Pagina este în continuă îmbunătățire. Alina dorește chiar să facă un set de poze comparative, așa cum i-a fost sugerat de o prietenă virtuală de a mea din să pună alăturat o serie de poze vechi cu altelele noi făcute de ea prin care să arate cum a afectat trecerea timpului castelul.


Castelul și alte momumente - prada nepăsării


În anul 2008 Castelul a fost concesionat pe o perioadă de 49 de ani Mitropoliei Banatului, iar aceasta afirmă că nu area bani să îl renoveze. Dacă însă era vorba de construit biserici imediat ar fi găsit fonduri, dar nu vreau să insist pe acest subiect controversat.

Trebuie să mai spun că o parte din bunurile ce au aparținut castelului au ajuns la Muzeul Banatului, iar o parte din mobilier este păstrat și conservat de primăria comunei. În castel a existat și o scară în formă de spirală din bronz care din păcate a fost furată.
Poze ale castelului se găsesc la Arhivele Naționale din Timișoara.

Dar din păcate așa cum este în România nepăsarea față de castel nu este un caz izolat. Îmi aduc aminte că în urmă cu mai mulți ani, înscriindu-mă la cursurile ECDL care erau organizate în clădirea SNSPA București, am zărit în drumul meu pe Strada Povernei, casa memorială Alexandru Vlahuță care era într-o stare deplorabilă. Doar o plăcuță te atenționa ce reprezintă acea casă care zăcea în ruină și mizerie.

Multe alte clădiri zac în paragină, iar nepăsarea autorităților le distruge zi de zi. Acum și casa lui Vasile Alecsandri de la Bacău riscă să dispară, casa memorilală a lui Constantin Brâncuși la fel, ba chiar unii susțin că a dispărut de mult și ceea ce avem azi este altă casă.

De notorietate este și situația Cazinoului din Constanța, iar de clădirile din Centrul vechi al Bucureștiului nici nu mai vorbim.

Nepăsarea deci este cea care pune în pericol și distruge câte puțin atât castelul cât și alte multe obiective. Întrebarea este până când?

Ce ar fi putut fi făcut dacă unele monumente erau restaurate și valorificate


Cel mai mare câștig ar fi exploatarea turistică a acestor obiective prin includera lor în circuite, iar castelul ar avea un astfel de potențial. O țară care își valorifică istoria și cultura, poate contribui la dezvoltarea economică a anumitor zone și implicit al economiei naționale.


Pe final, ca să închei într-o notă optimistă eu încă mai sper. Castelul cel puțin a rămas încă în picioare având în vedere evenimentele prin care a trecut și sper că nepăsarea nu îl va dărâma în cele din urmă.

                              Castelul din Banloc înfruntând iarna - poze 24 ianuarie 2019


Sursă fotoIstoria Banlocului



Sursă fotoCastelul Din Banloc

Sursă fotoCastelul din Banloc

Niciun comentariu: